Posle masne i teške hrane i boravka u zatvorenom prostoru u toku zime, treba pročistiti organizam. Za to su potrebne promene u ishrani koje mogu učiniti čuda za vašu lepotu i zdravlje. Ako se samo nekoliko dana zdravo hranite osetićete se kao preporođeni.

Prvi znaci zatrovanog organizma su kad vam je jezik obložen i sivkasto-bele boje, suv ili žut, a desni vam krvare ili su jako osetljive i imate loš zadah iz usta; Kada su vam oči umorne i otečene, kada imate mokraću lošeg mirisa i neredovnu stolicu, koža vam je bleda i bez sjaja i osetljiva. Usled hranom zatrovanog oranizma nokti postaju krhki, imate nadutost stomaka, bolne zglobove i mišiće...

Najvažnije je da se jedno vreme odričete masne i pržene hrane koja sadrži veliku količinu toksičnih slobodnih radikala. Zato je bolje hranu kuvati na pari ili peći sa minimalnom količinom masnoće. Treba smanjiti količinu kafe, alkohola i jake čajeve, beli šećer i hranu sa aditivima i veštačkim bojama.

Čišćenje organizma podrazumeva oslobaðanje tela viška vode, belanečvina, otrova i raznih kiselina. Što je čovek stariji te naslage više usporavaju promet izmeðu kapilara i ćelija vitalnih organa. Usled toga nastaju hronična zapaljenja zglobova i krvnih sudova, što stvara uslove za pojavu tumora.
Najmanje tri sedmice izbacite iz jelovnika prženu hranu, masne sastojke, fermentisane masne sireve, kobasice i dr. suhomesnate proizvode...

Biljna ulja su kamen temeljac zdrave ishrane. Najbolja ulja su: maslinovo, laneno, sojino, bundevino, zatim ulje kikirikija i kukuruza. Biljna ulja sadrže vitamine A, E, D i K, koji su rastvorivi u masti.

Hrana sa mnogo belančevina (proteina) kao: piletina, mahunarke, jaja dobra je - jer stvara osećaj sitosti. Oslobodite se navike preteranog pijenja kafe i zamenite je zelenim čajem. Pijući čajeve osećaćete se svežije. Čaj od koprive će vam ojačati bubrege i imunološki sistem.
Da bi ste proverili da li dovoljno pijete tečnosti uštinite se za nadlakticu jedne ruke i ako se koža odmah vrati u prvobitni položaj znači da pijete dovoljno, ako koža ostane nekoliko sekundi naborana nedostaje vam voda.

Mediteranska ishrana spada u zdrav način ishrane, jer obuhvata namirnice koje su dobre za ljudski organizam, a to su: beli luk, maslinovo ulje, crno vino, paradajz, blitva, limun, morska riba, pomorandže, kivi, papaja (papaja se smatra vrhunskim čistačem organizma - sprečava zatvor, a koristi se u voćnim salatama ili sa jogurtom) ...U mediteranskoj ishrani obilna je potrošnja žitarica, zelenog i suvog povrća. A sveža salata je gotovo uvek prisutna na jelovniku. Umereno se troše mleko i mlečni proizvodi, kao i meso koje je zamenjeno ribom.
U vezi sa hlebom, krompirom i špagetama vlada zabluda, da ta hrana goji. Sam hleb, krompir i špagete ne goje, već prilog koji ide uz tu hranu. Recimo hleb sa kajmakom, buterom ili mileramom goji, dok sam hleb ne goji.

Na pijacama kupujte sveže povrće i voće. Pijte sveže ceðene sokove od voće i povrća, jer oni osvežavaju organizam i ujedno ga pročišćavaju.Veoma su korisne namirnice bogate vitaminom C, jer on pomaže razgradnju neophodnih masti i sprečava pojavu holesterola; Ovog vitamina ima u spanaću, limunu, peršunu, brokoliju, paprikama, renu, kupusu, belom biberu, ribizlama, jagodama...

Ako pojedete porciju bobičastog voća (jagode, maline, kupine, borovnice) to će vam ukloniti toksine iz organizma. Za čišćenje organizma dobro je i zeleno povrće, povrće naravno treba dobro oprati pod mlazom vode.

Da ponovimo još jednom umesto kafe pijte zeleni čaj i unosite dovoljnu količinu vode.
Ipak "osluškujte" svoj organizam jedite i pijte umereno ono što vam prija, ali ako se i pored toga loše osećate preispitajte i unesite promenu u svoju ishranu.

Komentari