Posne pohovane lignje

Odlične posne lignje u pivu. I još nešto - kako se čiste lignje?


Sastojci

  • 800 g lignji
  • 4 dl piva
  • 100 g brašna
  • 3 dl ulja
  • 1 limun
  • biber
  • so

Priprema

  1. Lignje očistite (od zuba sa kojim izađe i jedno crevce), operite i isecite na kolutove širine 1/2 cm. Poprskajte sokom od limuna, izmešajte i stavite u frižider pola sata.
  2. Za to vreme umutite brašno sa pivom malo gušće nego za palačinke. Posolite i pobiberite.
  3. Lignje uvaljajte u smesu za palačinke i viljuškom pažljivo spuštajte u duboko zagrejano ulje.
  4. Pržite dok ne porumene sa obe strane. Vadite na tanjir i po potrebi dosolite. Servirajte sa salatom po želji. Ukusnije su tople, mada i hladne nisu loše.
  5. Čišćenje lignji:
    Lignji odsecite pipke - presecite je nožem iznad očiju tako da pipci ostanu zajedno. U centru pipaka postoji mali hrskav kružić (zub lignje), treba i njega da odstranite i bacite. Kožicu sa pipaka ne morate skidati.
    Po želji oljuštite crnkastu kožicu sa tela, ali ne morate ako vam ne smeta. Zatim, kažiprstom iz unutrašnjosti tela lignje izvucite unutrašnje organe zajedno sa providnom hrskavicom koja se pruža celom dužinom tela. Isperite duplju hladnom vodom i još jednom proverite da li ste sve izvadili.
  6. Napomena - Lignje će se bolje pohovati ako ih posle umakanja u smesu za palačinke uvaljate u brašno i onda otresete višak brašna i pržite u ulju. Ukoliko ulje mnogo pršti posudu sa uljem za trenutak sklonite sa ringle pa vratite da se dalje prže.
    - Gotove lignje su ukusne kada se poprskaju soja-sosom.

    danas spremam ovo      

Slični recepti


Komentari


Kategorija: Posna jela
Težina:

Pregledalo: 13658 posetilaca

  danas spremam
Nutritivne vrednosti

I ovo vam može biti interesantno:

Vanilin štangle