Kokosovo mleko

Pripremite sami mleko od kokosa ... i pročitajte - kako najlakše da otvorite kokos.


Sastojci

  • 2.5 šolje kokosovog brašna
  • 4 šolje vode ili kravljeg mleka
  • ili
  • 3 kokosa
  • 1.2 l vode

Priprema

  1. Priprema gustog kokosovog mleka od kokosovog brašna:
  2. Za količinu 550 ml gustog mleka potrebne su vam 2,5 šolje kokosovog brašna i 4 šolje tečnosti - samo voda, ili mešavina vode i kravljeg mleka ili samo kravlje mleko.
  3. Zakuvajte vodu (mešavinu ili samo kravlje mleko), pa kad proključa dodajte kokosovo brašno, promešajte i sklonite sa vatre. Mešavinu ohladite i ocedite dobro tako da ostatak ostane suv.
  4. Sipajte još vode ili mleka i ponovo procedite ako želite da dobijete retko kokosovo mleko.
  5. Pripremljeno mleko se može čuvati u frižideru nekoliko dana.

    Mleko od kokosa
    Meso tri kokosa sitno iseckati ili izrendati. U pola količine kokosa dodati oko 600 ml vode i miksati par minuta, treba da se formira gusta smesa.
    U čistu gazu staviti smesu i dobro iscediti. Isto ponoviti i sa drugim delom kokosa i 600 ml vode pa cediti kroz gazu.
    Kokosovo mleko u frižideru može da se održi 3-4 dana, ali mora se bar 2 puta dnevno promućkati da bi se sjednili sastojci. Može se zamrznuti, ali prilikom odmrzavanja ga treba dobro promućkati.

    Kokosovo brašno
    Ostatak koji vam je ostao od ceđenja mleka stavite u pleh u tankom redu i sušite 20 minuta u rerni na 80 stepeni, uz koriscenje ventilatora. Pecite dok pod rukom ne osetite da je potpuno suvo (ali pazite da ne zagori).
    Po želji brašno možete samleti u mlinu za kafu
  6. Kako otvoriti kokos?
    Svaki kokos ima tri "oka". Birajte kokos koji nije probušen. Šrafcigerom probušite "oko" (jedno je uvek mekanije), sok nemojte piti dok ne proverite da li je meso kokosa savim belo. Tupom stranom noža udarajte po sredini dok kokos ne pukne celom dužinom. Delove kokosa stavite u rernu 10 minuta, na 200 stepeni, lakše će se odvojiti meso. Sa odvojenog mesa kokosa oljuštite braon koricu uz pomoć kašike, noža ili uz pomoć ljuštilice za povrće.

    Blagotvorno dejstvo kokosovog mleka na ljudski organizam
    Kokosovo mleko potiče od mesa kokosa. To nije bezbojna tečnost (voda) koja može da se iscedi iz rasečenog kokosa.
    Kokosovo mleko je odlična zamena za kravlje mleko, a nema laktozu. Ubija štetne mikrobe i stimuliše rast dobrih bakterija u crevnoj flori.
    Pomaže pravilno regulisanje rada štitne žlezde. Dobro je za pravilan razvoj i zdravlje kostiju, jača imunitet. Kokosovo mleko je izuzetno bogato vitaminima i mineralima. Sadrži visok nivo minerala kao što su: gvožđe, kalcijum, kalijum, magnezijum i cink. Kokosovo mleko sadrži i značajnu količinu vitamina C i E.
    Može se upotrebiti i za sladolede, ukusne kreme, prelive,..

    danas spremam ovo      

Slični recepti


Komentari


Kategorija: Kokteli i poslastice
Težina:

Pregledalo: 3775 posetilaca

  danas spremam
Nutritivne vrednosti

I ovo vam može biti interesantno:

Pileće rolne sa kačkavaljem